4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji

4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji

4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji 450 298 Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Ker nas je večina bolj “lene sorte” in nam je težko narediti celoten sklop vaj, ki nam jih zdravstveno osebje predpiše, sem se odločila, da vam zadevo poenostavim, zato boste v nadaljevanju spoznali 4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji.

Redna vadba je izjemno pomembna za vzdrževanje gibljivosti sklepov, krepitev mišic in za prožnost vezi ter kit. Super, lepo in prav bi bilo, če bi to do neke zdrave mere upoštevali. Še bolj bi morali to upoštevati, kadar v bolnici prejmemo odpustno pismo po artroskopiji kolena.

Ste aktivni ali leni?

Kolenski sklep je največji sklep v telesu

Na kratko, kolenski sklep je tečajast in čepast po mehaniki, zato ga lahko upogibamo in iztezamo, rotiramo pa le takrat, kadar je sklep delno upognjen in sta obe stranski vezi sproščeni.Kolenski sklep

Anatomsko razdelimo kolenski sklep na kostni del, strukture znotraj sklepa in strukture zunaj sklepa.

Kostni del predstavljajo stegnenica, golenica in pogačica. Te tri sklepne površine so žal sestavljene tako, da samemu sklepu ne dajejo večje stabilnosti. Prav zato so nujno potrebni čvrsti ligamenti in mišično-tetivni aparat.

Tako strukture zunaj in znotraj sklepa pripomorejo k stabilnosti sklepa, katere pa morajo biti močne in hkrati fleksibilne za zaščito sklepa pred poškodbami. Med prve prištevamo sklepno ovojnico, obstranski vezi in vse mišice, ki potujejo preko sklepa. K notranjim strukturam pa spadata križni vezi in oba meniskusa.

Preobremenitev ni edini vzrok za bolečino v kolenu

Najpogostejši vzrok za bolečino v kolenu ni preobremenitev, ampak tudi obraba sklepnih struktur – saj veste, Emšo in te zadeve.

Naše telo lahko preobremenimo na različne načine, za koleno značilna preobremenitev pa je prekomerna telesna teža z dodano nesorazmerno dolžino spodnjih udov ter povečane sile podlage po katerih hodimo ali tečemo. Te sile delujejo preko gležnjev na kolena, nato tudi na kolke in na hrbtenico.

Več o obremenitvah in neprimerni športni obutvi si lahko preberete tukaj.

Artroskopija – rešitev za poškodbo kolena

Naj bo to poškodba meniskusov, hrustanca ali le znotrajsklepna prosta telesa je artroskopija sigurno najboljša izbira za zdravljenje poškodb. Kljub temu, da je invazivnost posega zares minimalna in se funkcija sklepa hitreje povrne kakor pri klasičnih posegih, smo prav mi tisti, ki moramo biti najbolj dosledni pri izvajanju krepilnih vaj, da bo okrevanje zares potekalo v pravi smeri. Nadaljujte z branjem in izberite slednje 4 enostavne vaje za koleno. 

Kaj moramo vedeti?

Vedno poslušati navodila zdravnika in fizioterapevta. Vsak človek zase je individuum in se odziva na poseg v telo drugače.

Po operaciji je cilj, da zmanjšamo oteklino, ponovno vzpostavimo celoten obseg gibanja ter ohranjamo iztegnjen položaj kolenskega sklepa.

Kar je pomembno je, da se čim prej (po 10 dneh) poskuša doseči ponovno osvojitev normalnega vzorca hoje, saj tako povečamo aktivnost sprednje stegenske mišice, ki vzdržuje stabilnost kolena.

Mišico aktiviramo z napenjanjem le-te, lahko tudi s pomočjo elektrostimulacije.

4 enostavne vaje za koleno, ki jih morate izvajati takoj po operaciji

Prikazane vaje temeljijo na tem, da zadržujemo prikazan položaj 10 sekund in nato mišico sprostimo. Delamo torej na izometriji, kar pomeni zadrževanje napete mišice v določenem položaju.

1. Vaja – izteg noge, stopalo proti sebi, pritisk noge v žogo

Vaja za quadriceps

2. Vaja – izteg nog, stopala proti sebi, s koleni stisnemo žogo

Vaja za adduktorje kolena

3. Vaja – izteg noge, stopalo proti sebi, pritisk žoge v steno

Vaje za koleno

4. Vaja – pokrčene noge, dvig medenice

Vaja za hamstringe

Zaključek

Preprečite nestabilnost kolenskega sklepa in prehitri obrabi ter poskrbite tako kot za vse ostale sklepe v telesu tudi za ravnovesje v kolenu.

Okrepite štiriglavo stegensko mišico in zagotovite svojemu kolenu, da ponovno poskoči brez strahu. Ne le, da dobro razvita mišica quadriceps omogoča hiter tek in visoke poskoke, tudi naša postava se bo izoblikovala tako, da bodo vaše čvrste noge zasijale v poletnih mesecih.

Imate tudi vi težave pomisleke kaj lahko in kaj ne smete delati po operaciji? Prikazane vaje sigurno lahko!

Delite s prijatelji:

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

S svojim blogom želim približati fizioterapijo širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

Avtor: Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.
2 komentarja
  • Operacijo se prestal včeraj, opravili pa so mi rekonstrukcijo desnega kolena Križne vezi in meniskus. Kolena ne smem upogibat za več kot 60 stopinj…Tako, da se mi zdi, da četrta vaja v začetku odpade… Kaj mi priporočate, sem pa iz MS…

    • Ajda Kolmančič, dipl. fiziot. januar 29, 2020 ob 10:13

      Pri vas gre vseeno za omejitev po op., saj je vključena tudi križna vez in večja omejitev gibljivosti. Vsekakor se držite navodil zdravniškega osebja, ki vas je obravnavalo.