Bolečine v mečih – kje tiči težava?

Bolečine v mečih – kje tiči težava?

Bolečine v mečih – kje tiči težava? 600 399 Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

V današnjem blogu bomo govorili o poškodbah mišic goleni (natančneje mišice zadnje strani goleni), pri katerih se posledično pojavljajo tudi bolečine v mečih. Bolečine v mečih so pogoste pri športnikih in pa prav tako pri tistih ljudeh, ki se ne ukvarjajo z nobeno športno aktivnostjo.

Bolečine v mečih zaradi velikih naporov

Ste morda tudi vi med tistimi, ki ob bolečini v mečih najprej pomislijo na krčne žile in druge težave z ožiljem? Velikokrat to ni tisti “tapravi” vzrok za bolečine v mečih.

Bolečine v mečih lahko izzovejo testi proti uporu

Gibe, s katerimi testiramo določene mišice, razdelimo na:

Plantarno fleksijo (stopalo v špičko),

dorzalno fleksijo (priteg stopala proti sebi),

pronacijo (zasuk stopala proti ven) in

supinacijo (zasuk stopala proti noter).

Aktivacija mečnih mišic

Veliko lahko izvemo že iz informacij, ki nam jih pacient v anamnezi pojasni. Kako je do bolečine v mečih prišlo? Lahko se je zgodila nenadna poškodba pri športu, bolečina je lahko posledica udarnine, bolečina se pojavi le zjutraj, bolečina pride ob naporu in se potem umiri…

V tokratnem blogu bomo govorili le o mišicah goleni na zadnji strani – mečnih mišicah.

Bolečine v mečih tako pri mlajši kot starejši populaciji

Začutite tisti “špik”, kadar se postavite na prste ali kadar med hojo noga odrine podlago? Morda je boleč ali neprijeten tudi razteg ahilove tetive? Ali so vaše mečne mišice le premalo raztegljive oziroma skrajšane?

Govorimo o bolečini v mečih, natančneje gre za mišice soleus in gastrocnemius.

Mehkotkivne poškodbe v tem predelu so različne glede na lokalizacijo in terapijo.

Raztrgano mišično vlakno m. gastrocnemius ( “tennis leg” )

Najpogosteje je poškodovana notranja/medialna glava mišice, približno 5 cm nad prehodom mišice v kito. Da gre za točno to poškodbo, bo test pasivnega pritega stopala pozitiven, še posebej takrat, ko bo koleno iztegnjeno.

Terapija poleg sodobnih fizioterapevtskih aparatur zajema še takojšnjo uporabo povišice pete za cca. 3 – 4 cm, ki skrajša lego poškodovane mišice ter izvajanje manualne terapije – prečne frikcije na poškodovano mesto v ustreznem časovnem zaporedju. Včasih je v prvi seansi potrebna tudi aplikacija lokalnega anestetika.

Slabost mišice

Kadar pride do prekinitve funkcije ali obsežne slabosti mišice govorimo o popolni rupturi.

Ugotavljanje rupture – leže na trebuhu s fleksijo kolena 90 stopinj. V kolikor stopalo nima 20 stopinjske plantarne fleksije gre za rupturo. Preverjamo lahko tudi s Thompsonovim testom, kjer stopala gledajo preko roba postelje ter je nato želena aktivacija mečnih mišic.

Pri takšnih stanjih je potrebna v prvih 10 dneh operacija ali po 10 dneh manualna prečna frikcija. Pri slednji je sicer izid rehabilitacije izjemno slab.

Tendinitis ahilove tetive ali sindrom preobremenjenosti

Tendopatija pomeni otekanje in bolečino v tetivi, včasih tudi zmanjšano funkcijo. Bolečina je prisotna ob raztegu ahilove tetive. Pri preobremenitvah ahilove tetive ne pozabimo omeniti tudi tendinoze, ki pomeni kronično oziroma dlje časa trajajoče vnetje tetive.

Tendinitis ahilove tetive

Lokalizacija bolečine je lahko na notranji ali zunanji strani, na narastišču in le redko na prehodu mišice v kito. Najpogosteje se srečujemo z vnetnimi spremembami lokaliziranimi 2-6 cm nad petnico, pojavlja se jutranja bolečina z otrdelostjo zgornjega skočnega sklepa, občuti se škripanje vzdolž tetive, ob dotiku in raztegu je tetiva boleča.

Ne pozabimo, da traja celjenje tetiv veliko dlje časa kakor mišic. Terapija zajema kombinacijo sodobnih fizioterapevtskih aparatur (Tecar terapija, ultrazvočna terapija) ter manualnih tehnik (prečna frikcija, IASTM).

Tenovaginitis (revmatski izvor)

Nekoliko drugačna različica vnetja tetive pa je tenovaginitis, ki pa je revmatskega izvora. Tetiva je topla in zelo občutljiva na pritisk, možni so tudi vozlički v telesu tetive. Razlika je tudi v tem, da funkcijski test ni zelo boleč. Tudi prečna frikcija kot način zdravljenja ne pride v tem primeru v poštev.

Skrajšane mišice goleni

Zakaj do tega pride? Vzrokov je več:

  • prekomerna zunanja rotacija tibije (goleni)
  • poklici, ki zahtevajo dolgotrajno stojo
  • kronična metatarzalgija
  • vnetje plantarne fascije ali plantarni fasciitis
  • preobremenjen zgornji skočni sklep

Terapija zavisi od naše primarne težave. Pri odraslih se priporoča raztezanje mišic, blaga povišica pete, v hujših primerih celo operacija. Otrokom se predpiše redni stretching muskulature, ter horizontalno povišico pete.

Zaključek

Bolečine v mečih lahko nastanejo zaradi različnih stvari. Potrebna je dobra anamneza, nato diagnostika in šele nato primerno zdravljenje.

Tecar terapija za rehabilitacijoNajsodobnejše fizioterapevtske aparature v veliki meri pripomorejo k popolnemu okrevanju mišice, prav tako pa ne smemo zanemariti pomena manualne terapije, ki je kakor pikica na “i” celotnemu postopku rehabilitacije. Velikokrat se uporablja tudi aplikacija kinezioloških trakov, masažnih valjev, pacienta se nauči pravilnih vaj za krepitev posameznih mišic

Tudi vi trpite za bolečinami v mečih? Naročite se TUKAJ in skupaj odpravimo težave.

Delite s prijatelji:

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

S svojim blogom želim približati fizioterapijo širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

Avtor: Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Call Now Button