Bolečine v zadnji loži (tudi zaradi nesorazmerja v moči mišic)

Bolečine v zadnji loži (tudi zaradi nesorazmerja v moči mišic)

Bolečine v zadnji loži (tudi zaradi nesorazmerja v moči mišic) 500 334 Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Hitro roko gor tisti športniki, ki še nikoli niste občutil bolečine v zadnji loži? Najbrž vas je zelo malo takšnih. Poškodba zadnje stegenske mišice je ena izmed najpogostejših mehkotkivnih poškodb pri ljudeh, ki se vsakodnevno rekreirajo ali pa delujejo v športu bolj na vrhunskem nivoju. Omenjena poškodba se z drugimi besedami imenuje tudi sindrom hamstrignov.

Bolečine v zadnji loži ali sindrom hamstringov

Kako strokovno poimenujemo zadnje stegenske mišice in kakšno funkcijo imajo?

Te mišice so tri in potekajo po zadnji strani stegna med kolkom in kolenom. Poznamo semimembranosus, semitendinosus in biceps femoris.Bolečine v zadnji loži v eni od treh mišic

Funkcija zadnjih stegenskih mišic je upogib kolena (priteg pete proti zadnjici) ter ekstenzija kolka. Hamstringi imajo precejšnjo vlogo v vsakdanjem življenju, saj delujejo med tem ko hodimo, tečemo, skačemo, kontrolirajo določene gibe trupa. Imajo pa tudi vlogo antagonistov (nasprotno delujočih  mišic), za upočasnitev delovanja quadricepsa.

Kdo spada v rizično skupino za nastanek poškodbe?

Predvsem se zna bolečina v zadnji loži pojavljati pri tistih ljudeh, ki se aktivno ukvarjajo z atletiko (tekači na kratke razdalje, tek z ovirami, skoki v daljino in višino) in pa pri športih, ki vključujejo nenadne pospeške in sprinte (tenis, nogomet…)

Bolečine v zadnji stegenski mišici

Lahko rečemo, da si najpogostejši dejavniki za nastanek sindroma:

Vzrok za pojav bolečine v stegnu je preobremenitev miotenzijskega aparata

Mioten…… kako? Miotenzijski aparat. Bolj poenostavljeno predstavlja ta področje v človeškem telesu, kjer se nahajajo mišično-tetivne funkcionalne enote (mišično-tetivni prehod in narastišče tetive na kost). Ima specifične značilnosti in predstavlja edinstveno funkcijsko enoto, saj:

  • prenaša največje napetosti med kontrakcijo,
  • mišična sila se prenaša vse do njegovih koncev,
  • elastičnost miotenzijskega aparata je manjša od elastičnosti mišic, v njem se nahajajo tudi proprioceptivna telesca.

Še po domače – vzrok za nastanek sindroma je preobremenitev ali preiztegnitev zadnjih stegenskih mišic/e.

Športniki in bolečine v zadnji loži

3 osnovni vzroki za poškodbo zadnje stegenske mišice

  1. nesorazmerje med močjo zadnjih stegenskih mišic in močjo sprednjih stegenskih mišic (npr. pri upogibu kolena 30 stopinj je razmerje med močjo 1:1, z večanjem se to razmerje spreminja – tako pri upogibu kolena za 60 stopinj mora biti razmerje med močjo quadricepsa in hamstringov 2:1 v korist sprednji strani)
  2. nesorazmerje med močjo hamstringov leve in desne noge (kadar je razlika večja kot 10%)
  3. nezadostna fleksibilnost mišic hamstringov

KLINIČNA SLIKA – bolečine v zadnji stegenski mišici

  • Konstantna bolečina v spodnjem delu glutealne mišice, ki se prenaša vzdolž posteriornega dela stegna do poplitealne kotanje.
  • Pojav bolečine med močnim in hitrim gibom v smeri iztezanja (preskok ovire, sprint).
  • Pojav bolečine pri dolgotrajnem sedenju.
  • Palpatorna bolečina oziroma bolečina na dotik na tuber ossis ishii ali na sednični grči medenice.

Bolečine v zadnji loži delimo na 3 stopnje

Sindrom hamstringov lahko tudi klasificiramo oziroma razdelimo na 3 stopnje.

PREIZTEGNITEV 1. stopnje (bolečina pri gibanju, hoji, palpatorna bolečina, rahlo vnetje mišice)

PREIZTEGNITEV 2. stopnje (delna ruptura, močna bolečina in izguba funkcije v kolenskem sklepu)

PREIZTEGNITEV 3.stopnje (popolna ruptura tetive/mišice, zaščitni spazem, izguba funkcije)

Fizioterapevtske aparature kot pomoč za maksimalno hitro okrevanje

Kadar govorimo o prevenciji in zdravljenju, še vedno v prvih 72 urah velja pravilo R.I.C.E. (rest, ice, compression, elevation). S tem zmanjšamo lokalno reakcijo tkiva na poškodbo. Prav tako hlajenje zmanjša vnetno reakcijo, s kompresijo razširimo hematom na večjo površino zaradi izboljšanja resorbcije, dvig poškodovanega segmenta nad višino srca pa vzdržuje venski obtok in izboljša delovanje limfe.

Pomembno!

Ne, manualna terapija pri takšnih poškodbah ni dovolj. Je obvezna, ni pa edina na seznamu hitrega okrevanja po poškodbi mišice ali tetive. Ena izmed najboljših terapij, ki jih lahko prejmete je Tecar terapija.

Poznate Tecar terapijo?

Tecar aparat deluje kot stimulator bioloških procesov. Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. Za razliko od drugih metod deluje Tecar od znotraj. Skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira prizadet predel tako, da spodbuja prizadeta biološka tkiva.Tecar terapija izjemno učinkovita pri športnih poškodbah

Ta terapija se uporablja kot dodatek k manualni terapiji, skupaj z drugimi aparaturami, kot so na primer ultrazvočna terapija pod višjo frekvenco, cupping terapija, IASTM, kinezioterapija

Prečna frikcija za širjenje mišičnih vlaken v širino

Manualna medota – prečna frikcija predstavlja sicer za fizioterapevta kar precejšni fizični napor, vendar pozitivni rezultat po 14 dneh terapije odtehta vsako kapljico znoja in bolečih prstov.  

Izvaja se v točno določenih časovnih intervalih na dnevni ravni, kjer se fizioterapevt trudi, da poškodovana vlakna ponovno zaceli ter se lahko pacient po tovrstnem tretmaju vrne v vsakdanje ali v športne aktivnosti, kjer je mišica neboleča tudi na razteg in obremenitev.

Namesto prečne frikcije se občasno lahko uporabi tudi terapija z udarnimi globinskimi valovi, ki zaradi svojega posebnega mehanizma delovanja zdravi tudi poškodbe opisane v članku.

Posebne vaje, ki krepijo mišice

Takšnim vajam rečemo izometrične vaje in ekscentrične vaje . Natančneje to pomeni, da sklop vaj temelji na tem, da se krepi poškodovane mišice tako, da je napeta v določenem položaju ali pa da jo krepimo s počasnimi gibi v smeri iztezanja.

Ekscentrične vaje za zadnjo ložo

Zaključek

Športniki ali pa le občasni rekreativci, stopite pametno in počasi v sezono športnih aktivnosti. Dobro se ogrejte pred aktivnostjo in dobro se raztegnite po aktivnosti. Ob občutku nelagodja v mišici pa poiščite strokovno pomoč, saj človeško telo ne celi 100% in je zato kljub zmanjšanju bolečine s časom, tendenca za nastanek ponovne poškodbe zelo velika.

Ali se tudi vi soočate s kakšno bolečino že dlje časa? Mi smo vam na voljo v samoplačniški fizioterapiji v Mariboru.

Delite s prijatelji:

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

S svojim blogom želim približati fizioterapijo širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

Avtor: Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Call Now Button