Kalcij v rami odpravite čim prej. (Zakaj?)

Kalcij v rami odpravite čim prej. (Zakaj?)

Kalcij v rami odpravite čim prej. (Zakaj?) 400 267 Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Kalcij v rami ali drugih sklepih velikokrat draži tetive in druge obsklepne strukture. To stanje, imenovano tudi kalcinirajoči tendinitis, povzroča bolečine in omejeno gibanje v sklepu.  Če ne ukrepate takoj, lahko kalcij na tetivi zaradi draženja povzroči tudi kaotično stanje zamrznjene rame

Ste tudi vi med tistimi, ki ponoči težko spite na boleči rami? Težko dvignete roko v odročenje nad glavo ali sežete z roko za hrbet? Vam bolečina izžareva v komolec ali celo zapestje? Za vas imamo različne predloge za rešitev tovrstnih težav. 

Kalcij v rami povzroca bolecine

Kalcij v rami ali kalcinacija zaradi ponavljajočih se gibov

Najprej nekaj o vzroku za pojav kalcija v rami. Kljub temu, da ta ni v celoti znan strokovnjaki opažajo, da se kalcij v rami izjemno rad nabira na mestih predhodnih poškodb ali na mestih, kjer je tetiva prekomerno obremenjena. 

Kalcij v rami se tako nalaga na degenerirane tetive, ki postanejo suhe, rigidne ali celo zabrazgotinjene zaradi slabše prekrvavljenosti. 

Kalcinacije na področju ramenskega obroča razmeroma pogosta težava, še posebej pri ženskah starih med 40 in 60 let. 

Pravzaprav obremenitve kot so težko dvigovanje bremen in prenašanje le teh ter aktivno udejstvovanje v določenih športnih panogah, ki zahtevajo veliko ponavljajočih se gibov roke, povzročajo določeno obrabo sklepa in obsklepnih struktur. Vsekakor pa ne pozabimo na predhodne resne poškodbe – travme (travmatski artritis). 

Rotatorna manseta se hitro vname

Do sedaj je bilo rečeno, da nabiranje kalcija na tetivah ni pogojeno s prehrano ali prekomernim vnašanjem kalcija v telo. To še vedno velja, vendar najnovejše raziskave tudi potrjujejo, da je prav pitna voda tista, ki v telo prinese največ kalcija v ramo ter nasploh v telo, saj ima v zadnjih časih izjemno visoko vsebnost le-tega. 

Kalcij v rami – postopki zdravljenja

Pregled pri specialistu ortopedu na prvem mestu

Kljub temu, da določeni gibalni vzorci lahko nakazujejo na morebitno kalcinirajočo tetivo ali kalcij v rami, je to vsekakor potrebno potrditi z ultrazvočno slikovno diagnostiko ali MR slikanjem (magnetno resonanco). Ultrazvočno diagnostiko vam lahko opravi izključno zdravnik specialist. V večini primerov zdravnik predpiše tudi protibolečinsko in protivnetno fizioterapijo (ultrazvok in elektroterapijo), vendar ta kalcifikata fizično ne bo odpravila, bo pa delno lajšala vnetje. 

Za razbijanje kalcija fizioterapevti uporabljamo drugačen pristop.

Specialni fizioterapevtski pristop: razbijanje kalcija v rami

Udarni globinski valovi ali UGV terapija – prva izbira

UGV terapija ali terapija z udarnimi globinskimi valovi povzroči prav to – razbijanje kalcija v rami. Že poznate tovrstno terapijo? 

Udarni globinski valovi so poleg Tecar terapije praktično edina realna rešitev z vidika fizioterapevtskega pristopa, kadar govorimo o zdravljenju kalcija v rami. 

Občutek zmanjšanja bolečine povzroči prav mehanizem delovanja UGV terapije. Terapija ima analgetični učinek, pospeši proces delitve celic ter uravnava vnetni proces. Z udarnimi globinskimi valovi lahko povzročimo tudi proces kavitacije, ki v mehkih tkivih spremeni morebitne kalcinacije ter olajša njihovo resorpcijo.

Terapija z udarnimi globinskimi valovi se izvaja na približno 3-5 dni ali celo 1x na teden z najvišjo gostoto energijskega toka, ki jo pacient zmore prenesti brez analgetika. Ja, terapija res ni najbolj prijetna, je pa izjemno učinkovita. 

Tecar terapija

Tecar terapija je pregrevalna terapija, ki tkivo ogreve v notranjost tudi do 40 stopinj. Deluje tako, da kalcij topi oziroma ga raztaplja.

Tecar terapija izjemno učinkovita pri športnih poškodbah

Tecar terapija je inovativna terapija, ki sproža naravne in obnavljalne procese. Za razliko od drugih metod deluje Tecar od znotraj. Skozi oddajanje biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira prizadet predel tako, da spodbuja prizadeta biološka tkiva. Zato tudi obnovi poškodovane tetive in pospeši proces rehabilitacije.

Fizioterapevtske vaje

Ramenski sklep je potrebno ohranjati gibljiv. Najbolj priporočljiva vaja v akutni fazi je roko prosto sprostiti, se nagniti nekoliko naprej in pustiti, da izvaja krožne gibe v mejah (gibljivosti) kot prikazuje spodnja slika. Čim večkrat v dnevu se boste spomnili, bolje bo.Vaja za bolečo ramo

Ne spreglejte tudi vaj za KREPITEV ROTATORNE MANŠETE, s katerimi boste okrepili ramenski obroč in prav tako stabilizirali ramenski sklep.

Druge rešitve – domači zvarki, zdravila ali operacija? 

Domače rešitve – da ali ne?

Nekateri prisegajo na domačo lekarno. Koliko ima to učinka – po pravici, nimam pojma. To zajema različne kombinacije zeliščnih čajev, ki naj bi topili kalcij, pa vse do uživanja predpisanih minimalnih količin morske soli v kombinaciji z veliko navadne vode, pitje limonade in uporaba limonskih obkladkov. 

Pred uporabo se natančno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj so to le bolj ali manj ustna izročila, če ne celo bolj “baba čula, baba rekla”. 

Zdravniške odločitve 

Velikokrat, če ne skoraj vedno, se vaš osebni zdravnik odloči, da vam predpiše protibolečinska zdravila, nesteroidne antirevmatike ali pa vas napoti celo k specialistu na injeciranje blokad. Vse je seveda odvisno od tega kje in kolikšna je kalcinacija, kako obsežno je vnetje mehkega tkiva ter ali je morda prisotna tekočina in natrganost tetive. 

Obstaja tudi možnost punkcije kalcija, ki jo izvajajo le nekateri specialisti. Kdaj se za to odločijo, vam svetujejo oni.

V redkih primerih se nekateri celo odločijo za operativni poseg – artroskopijo. 

Delite s prijatelji:

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

S svojim blogom želim približati fizioterapijo širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

Avtor: Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.
2 komentarja
  • Velik hvala!
    Tako obširne razlage nisem še nikjer zasledila.
    Jaz zelo trpim zaradi kalcinacije v rami,že dve leti.
    Tudi zdravniki dosti ne povedo.
    Joži

Call Now Button