Protibolečinska elektroterapija

Najpogosteje rabljena fizioterapevtska metoda, ki deluje protivnetno in protibolečinsko.

Protibolečinska elektroterapija

Bolečina je zares neprijeten subjektivni občutek posameznika, ki mnoge omejuje in jim otežuje normalno vsakdanje življenje.

Kronična, kakor tudi akutna bolečinska stanja lahko lajšamo na različne načine, med temi je tudi protibolečinska elektroterapija.

Kaj je elektroterapija?

Receptorje za bolečino lahko vzbudimo na različne načine. V kolikor receptorji za bolečino delujejo pod normalnimi pogoji, so le ti dokaj neobčutljivi na stimulacijo v primerjavi z ostalimi živčnimi končiči v koži, kot so receptorji za temperaturo, dotik, pritisk in vibracije.

Da pa vzbudimo receptorje odgovorne za bolečino je potrebna kar precejšnja stimulacija. Kljub močni stimulaciji, se lahko prag občutljivosti lahko zniža v primeru patoloških razmer, kot je na primer vnetje tkiva.

Elektroterapija v fizioterapiji Maribor

Naročite se na obravnavo.

NAROČITE SE

Elektroterapija je ena izmed najbolj populanih metod, ki se uporablja za odpravo ali blažitev akutne in kronične bolečine. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino. S stimulacijo aferentnih živčnih vlaken z velikim premerom in hitrim prevajanjem ima za posledico dvig praga bolečine, saj naraste število endorfinov, ki so telesu lastna protibolečinska substanca.

Protibolečinska elektroterapija

Naročite se na obravnavo.

Kdaj je protibolečinska elektroterapija kontraindicirana?

– Pacemaker,
– organske okvare srca,
– nosečnost,
– miastenia gravis (avtoimuna bolezen, pri kateri so prizadeti živčno-mišični stiki),
– občutljiva koža,
– majhni otroci,
– subjektivno nelagodje.

Kakšen je učinek električnega toka na tkivo?

– Kemični (potovanje ionov kalcija, natrija, kalija, idr.),
– električni (depolarizacija živčnih vlaken in mišična kontrakcija).

Protibolečinska elektroterapija
pri Fizioterapija z Ajdo

Uporaba protibolečinske elektroterapije je v fizioterapiji skoraj nepogrešljiva. Tudi pri nas jo pri določenih poškodbenih stanjih uporabljamo. Naročite se.
NAROČITE SE