Ultrazvočna terapija

Ultrazvočna terapija - ultrazvok

Fizioterapevti uporabljajo ultrazvočno terapijo (na kratko ultrazvok), kot eno izmed fizioterapevtskih metod zdravljenja, že vrsto let. Ne, to ni tisti ultrazvok s katerim zdravnik gleda v notranjost našega telesa. Terapevtski ultrazvok je nekoliko drugačen.

Kaj je skrivnost ultrazvočne terapije?

S terapevtskim ultrazvokom lahko obravnavamo večino bolezenskih procesov, ki so povezani s kroničnimi in subakutnimi stanji. Ultrazvok je mehanska energija, ki jo predstavljajo visoko frekvenčne vibracije. Te vibracije se prenašajo v naše telo (mehanični učinek), ter se nato v tkivih postopno spremenijo v toplotno energijo (toplotni učinek).

Ob stiku s kožo, na kateri je kontaktni gel, valovanje ultrazvoka prehaja v globino tkiva. V podkožju te vibracije povzročijo mikromasažo in kavitacijo prizadetega tkiva, s čimer pospeši lokalni metabolizem, kakor tudi sam proces celjenja.

Z odbojem zvoka od struktur se ustvarja energija, ki tkivo ogreva.

Ali ultrazvočna terapija deluje globinsko?

Seveda deluje. Zavisi tudi od tega, kaj želimo doseči. Poznamo klasično terapevtsko frekvenco 1MHz, ki se v fizioterapiji uporablja predvsem za obravnavanje globoko ležečih struktur (tetive, sklepi…).

Na voljo za uporabo pa je tudi frekvenca 3MHz, ki pa je najbolj učinkovita pri površinskih slojih tkiv. Tretma s 3MHz ultrazvočno jakostjo je pomemben predvsem za tiste, ki se ukvarjajo s patologijo kože in podkožja (dermatologi, kozmetika). Mnogo žensk se odloča tudi za ultrazvočno terapijo pri napredovalnih oblikah celulitisa.

Učinek terapije lahko povečamo še, če ga uporabljamo v kombinaciji s protibolečinsko elektroterapijo srednje frekvence.

Kako poteka ultrazvočna terpija?

Pri terapevtskem postopku z ultrazvokom je vedno potrebno nanesti neposredno na kožo kontaktni gel, ki služi kot prevodni medij. Nato s primerno velikostjo ultrazvočne sonde enakomerno krožimo po bolečem mestu.

Ste morda že slišali za izraz sonofereza? To pomeni, da preko terapije z ultrazvokom v kožo vnašamo protivnetna in protibolečinska mazila. Torej namesto gela uporabimo na primer Naklofen gel, Perskindol, Voltaren, ipd.

Katere so indikacije in kontraindikacije ultrazvočne terapije?

Ultrzavočna terapija se uporablja pri akutnih poškodbah mišic, kit in vezi, kroničnih sklepnih obolenjih, kalcinacijah, burzitisih, epikondilitisih, zdravljenje brazgotin, plantarnega fascitisa, lumbalgije …

Terapija z ultrazvokom se ne uporablja: - na področju srca in oči,
- sečnega mehurja,
- ne uporablja se pri otrocih na epifizah v fazi rasti kosti,
- na področju moških spolnih organov,
- pri ženskah v času nosečnosti,
- ob izgubi senzibilitete na določenem področju,
- tumorsko tkivo,
- tromboflebitis in varikozno spremenjene žile,
- septična vnetja.

NAROČITE SE

Ultrazvočna terapija
3.6 (72.5%) od 8 ocen