Trn v peti in bolečine v peti lahko odpravite. (Veste kako?)

Trn v peti in bolečine v peti lahko odpravite. (Veste kako?)

Trn v peti in bolečine v peti lahko odpravite. (Veste kako?) 200 235 Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

Bolečina v peti zna biti zares nadležna, saj trn v peti povzroča iritacijo mehkega tkiva in s tem vnetje. Vsak korak je boleč, vsak pritisk neznosen in prav nič ne moremo narediti, da bi ta neprijetna bolečina v peti minila. Pa je trn v peti res tako trdovratna zadeva? Naša fizioterapija pozna različne rešitve.

Trn v peti in jutranja togost stopala

Zakaj nastane kostni izrastek ali trn v peti?

Za bolečino v peti oziroma trnom v peti trpi kar precej ljudi. Največkrat se pojavi bolečina v peti zjutraj, ko vstanemo iz postelje in naredimo prvih par korakov. Takrat začutimo zbadajoč občutek v peti, skoraj tako kot bi hodili po malih lego kockah.

Jutranja togost in bolečina sicer popustita, vendar konstantna bolečina spremlja človeka preko celega dneva, še najbolj ob obremenjevanju.

Iz vsakdanje prakse pa lahko tudi rečem, da nekateri ljudje celo ne občutijo bolečine ob obremenitvi, vendar šele močno bolečino, ko se stopalo umiri oziroma ni več pod obremenitvijo. Zapomnimo si, ljudje smo različni, vsak čuti drugače in prav nobena poškodba ni enaka.

Plantarni fasciitis kot posledica draženja mehkega tkiva

Trn v peti nastane, ker se na petno kost začne nalagati kalcij, ki posledično draži mehko tkivo.

Trn v peti sam po sebi ne povzroča bolečine, povzroča pa jo vneto podplatno tkivo, ki drgne ob kostni izrastek ali trn. Takšnemu stanju stopala pravimo tudi plantarni fascitis. To je izraz za vnetje tetive stopalnega loka.

Vnetje plantarne fascije

Plantarni fascitis se sicer lahko sam po sebi razvije tudi brez trna v peti. Več si lahko preberete TUKAJ.

Trn v peti lahko nastane tudi brez predhodnih bolečin ali drugih težav s stopali.

Nosečnice sodijo v rizično skupino

Ste tudi vi med tistimi, ki zaradi narave dela veliko stojite na nogah? Potem spadate med ljudi, ki imajo večji faktor rizika za nastanek bolečine v peti zaradi draženja fascije. Še dodatno pa povečajo možnost nastanka trna v peti prekomerna telesna teža ter ploska stopala.

Ne pozabimo na nosečke. Še ena stvar, ki vas lahko v času nosečnosti doleti in nič kaj prijetna.  

“Prekomerna telesna teža in ploska stopala povečajo možnost nastanka petnega trna”

Tudi dolgotrajna hoja po trdih podlagah in stoječe delo bi naj bila rizična faktorja.

Fizioterapija in dolgotrajno lajšanje težav

Udarni globinski valovi – edina učinkovita terapija?

UGV terapija ni edina terapija, ko govorimo o trnu v peti, je pa sigurno najbolj učinkovita terapija. Pravzaprav je edina nekoliko bolj “invazivna” oziroma močna, ki fizično povzroči spremembo trdih struktur. Pa še ta ni garancija za popolno okrevanje. Trn v peti dokazano odpravlja le v 50%. Torej imate “fifty-fifty” možnosti.

Udarni globisnki valovi za trn v peti

Terapija z udarnimi globinskimi valovi predstavlja neinvazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. Pri UGV se uporablja klinično preverjene učinke pulznega delovanja visoko-energijskih valov, ki jih dajemo oziroma nanašamo s pomočjo udarne pištole lokalno na obolelo mesto. Po domače je terapija z udarnimi globinskimi valovi “pištoli podobna glasna naprava, ki udarja v poškodovano mesto na poseben način in s tem drobi odvečne delce”.

UGV terapija zmanjša bolečino, pozitivno uravnava vnetni proces, spodbudi aktivnost matičnih celic, kar pa izboljša regeneracijo in celjenje tkiva.

V naši fizioterapiji učinkovito lajšamo ali odpravljamo težave s kombinacijo različnih aparatur, kot so Tecar terapija in IASTM ter udarni globinski valovi. Vsekakor je pomembno tudi sproščanje mečnih mišic in pravilno masiranje stopala za čim večji protibolečinski učinek.

Blokada – da ali ne?  

So tudi druge rešitve, ki lajšajo bolečine v peti. Med njimi je blokada ali injiciranje zdravila takoj ob petni trn. Kljub temu, da se vedno uporabijo najprej konvencionalni ukrepi fizikalne terapije, so le te storitve na izdan delovni nalog izjemno blage in kratkotrajno učinkovite.

Hitro, a prav tako samo simptomatsko učinkovita v primeru zelo močnih bolečin je blokada. Protivnetna in protibolečinska mešanica zdravil aplicirana na mesto, kjer se priraščajo podplatne vezi, bolečine blaži, vendar trna ne odpravi.

Ortopedski vložki

Ortopedski vložki po meri omogočajo podporo pri močnih ortopedskih deformacijah stopala. Za podporo lokov se ponavadi uporablja pluta, ki stopalo dobro stabilizira in ga nevtralizira. S pomočjo popravkov narejenih na ortopedskih vložkih, lahko prilagajajo tudi pozicije kolena, kolka in hrbtenice.

S korekcijskimi vložki se uspešno rešuje probleme, kot so hallux valgus, plosko stopalo, visoko stopalo, vnetja Ahilove tetive, Mortonov nevrnom, metatarzalgija in petni trn.

Ortopedski-vlozki-za-trn-v-peti

Na podlagi specialističnega pregleda in meritev, naredijo tudi strokovnjaki ortopedski inžinerji vložke po meri. Ortopedski vložki so namreč najpogostejši pripomoček za lajšanje težav ali korekcije nepravilnosti.

Z uporabo sodobnih materialov vam lahko izdelajo vložke pisane vam na kožo, za največjo mero udobnosti in uporabnosti.

Izjemno dobro tovrstne težave rešuje podjetja Ortopedski inžinering, Global sports clinic, Mitral.

Delite s prijatelji:

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.

S svojim blogom želim približati fizioterapijo širši množici ljudi ter jih spodbuditi k zdravemu in vitalnemu načinu življenja.

Avtor: Ajda Kolmančič, dipl. fiziot.
2 komentarja

Call Now Button